6 Kelebihan Protein Soya Yang Orang Tak Tahu. Sebab No. 2 Paling Best!

Assalamualaikum & Hi! 🙂

Sekarang ni stok ESP dah habis kat branch Shaklee tau! Ni yang Ayu confuse ni, korang beli ESP ni untuk diminum atau pi buat bahan cekodok pisang? haha :D. Mane taknya, haritu restock dah habis licin. Ni kat Shaklee HQ pun licin! Kena tunggu stock baru lah sampai gini. Hot stuff sungguh kan..

Dah alang-alang asyik habis je stock ni, mesti korang tertanya-tanya kenapa orang nak sangat beli ESP ni kan? Kan ESP ni sejenis soya? Kan orang kata soya bahaya? Dah bahaya awat laris semacam kalah tudung Fareeda ni?

Soya jenama lain Ayu tak pasti, tapi Ayu nak share 6 sebab utama kenapa ESP ni adalah protein soya terbaik yang ada kat pasaran. Even tak sama langsung pun dengan protein soya lain yang ada dijual tau.

Sama macam Ferrari lah, kereta Ferrari bukat setakat kereta, tapi kereta paling laju. Jadi, tak adil kalau kita nak samakan ESP dengan air kotak soya ke, dengan tauhu ke..Memang tak sama langsung kan..

Kenapa?

1) ESP DIHASILKAN DARIPADA SUMBER KACANG SOYA NON-GMO

ESP bukan produk bancuh belakang rumah mahupun beli secara pukal dan di packing semula. Tapi dimajukan oleh saintis Shaklee, ni saintis international tau. Memang bukan calang-calang orang ni..

Then, untuk buktikan yang produk Shaklee ni memang bagus, kajian-kajian pun bukan dijalankan oleh saintis Shaklee je, tapi jugak oleh pihak ketiga (yang takde kaitan dengan shaklee).

Sebab kalau orang yang takde kaitan dengan produk kita, lepastu dia kena review dan buat kajian pulak tentang produk kita, kalau dia jumpa kesan yang buruk memang happy je lah dia nak burukkan produk kita kan?

Dalam banyak-banyak syarikat nutrisi pun, shaklee je yang panggil pihak ketiga untuk check unsur-unsur yang digunakan tu sentiasa selamat dan berkesan.

Pihak ketiga ni takde kaitan dengan shaklee, diorang boleh je nak publish kalau hasil kajian tu kata produk shaklee tak bagus, atau ada chemical tersembunyi ke ape kan..

But proven yang memang produk shaklee selamat dan berkesan pun. Siap ada Landmark Study lagi tau. 😀

2) ESP SATU-SATUNYA PROTEIN YANG ADA 9 ASID AMINO PERLU

Asid amino perlu atau essential amino acid ni maksudnya kita perlukan kesemua 9 jenis tu dalam pembinaan sel badan kita, tapi badan tak boleh nak produce sendiri. Nak tak nak kena jugak ambik daripada sumber protein dari luar.

Masalahnya, berapa sangat lah protein dalam ikan dan ayam tu selepas kita goreng? sebab suhu yang panas boleh musnahkan protein.

Badan kita perlukan protein untuk pembinaan sel yg sihat. Pembinaan sel yang tak sihat boleh akibatkan macam-macam kanser kepada tubuh kita.

Unsur protein dalam badan kita terdiri daripada 21 jenis asid amino.

12 daripadanya adalah non-essential amino acids dan dihasilkan daripada badan kita.

9 daripadanya adalah essential amino acids dan tak dapat dihasilkan oleh badan kita. Yg ni kita kena dapatkan daripada pemakanan.

Semua 9 amino acids ni memang ada kat ESP.

Dalam pasaran dunia, takde lagi satu produk yg mampu bekalkan 9 jenis amino acids ni. Dan sampai sekarang pun memang ESP je ade 9 essential amino acids ni. Ha special kan? 😀

3) ESP DIPROSES PADA SUHU RENDAH SUPAYA PROTEIN TAK ROSAK

Dalam 100g daging yang kita makan, mungkin ada 10g je protein. Yg lain semuanya dah musnah ketika proses memasak.

Sebab, makanan yang kaya protein sekalipun, protein akan hilang selepas dimasak. Ini kerana, protein akan musnah pada suhu yang tinggi.

Dan kalau masih ada pun sisa baki protein dalam masakan, strukturnya dah berubah kepada gumpalan-gumpalan yang sukar dihadam dan diserap oleh badan.

4) ESP DIBUAT DARIPADA SUMBER KACANG NON GMO

Zaman sekarang dah banyak tanaman yang diubah suai secara genetik. Contoh paling mudah, kita kacuk bunga supaya cantik dan kacuk buah supaya makin sedap.

Antara produk popular yang dah diubahsuai secara genetik ni seperti buah jambu batu, tembikai & anggur yang takde bijik.

Macamtu jugak soya. Produk-produk lain yang ade kat pasaran banyak yang dah diubah secara genetik. Genetik ni diubah supaya kurang risiko diserang penyakit, supaya hasilnya banyak dan sedap dimakan.

Risiko menggunakan produk GMO ni ialah unsur yang dimakan dah bukan semulajadi dah. Struktur pun berbeza, terdedah kepada racun pestisid, menyebabkan alergi/kanser dan lain-lain.

Tapi, soya ESP dibuat daripada sumber non-GMO (asli). Setiap satu tin ESP dibuat daripada 30kg soya.

5) KANDUNGAN INDEKS GLISEMIK YANG RENDAH

ESP ni low GI (Glisemix Index). Maksudnya, ia ditukar kepada glucose dan tenaga secara perlahan-lahan dan bukan sekaligus.

Perasan tak, kalau kita sarapan nasi lemak ke, nasi goreng, roti canai, 2-3 jam lepas tu mesti rasa nak mengunyah lagi. Sebab semua tu high GI. Cepat kenyang dan cepat lapar jugak sebab makanan ditukar kepada tenaga sekaligus.

Makanan high GI macam ni pun tak sesuai untuk pesakit diabetis, sebab ia buat kandungan gula dalam darah tak stabil dan mungkin bertambah.

Tapi ESP ni low GI.

Kalau sarapan ESP, kadang tengahari pun masih rasa kenyang lagi. Bila kenyang, kuranglah mengunyah, kuranglah kita makan. Bila kurang makan dan rendah kalori, boleh la turunkan berat badan.

Dan sebab ESP ni low GI, ia sesuai utk pesakit kencing manis. ESP bantu stabilkan paras gula dalam darah.

6) BEBAS KOLESTROL, ASID URIK DAN MUDAH DI SERAP OLEH BADAN

ESP memang takde kolestrol sebab dihasilkan daripada tanaman. Pesakit darah tinggi pun takde masalah nak makan ESP ni.

ESP pun takde asid urik, sebab asid urik ni datang daripada badan, bukan makanan. Jadi pesakit gout pun boleh consume jugak.

Dan sebab ESP adalah produk semulajadi, ia sangat mudah dihadam dan diserap badan. Jadi badan kita boleh dapat kebaikan protein daripadanya sebanyaknya dan secepatnya.

****************************************************************************************

6 point yang Ayu explain tu lah yang membuktikan ESP Shaklee adalah protein soya paling terbaik dan berkesan! Setiap bulan laku keras tau. Bulan ni je dah sokmo out of stock.

Kalau nak dapatkan ESP dengan harga best boleh lah hubungi Ayu di 019-2440991 ye. Ayu akan bagi sekali resepi bancuh ESP yang sedap dan mengenyangkan 🙂

Jomlah join ahli untuk dapatkan penjimatan sehingga 15%!

daftar ahli shaklee

pengedar shaklee banting, telok panglima garang, jenjarom

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge